miercuri, 8 februarie 2012

Cursuri Fotbal - Regulamentul Jocului De Fotbal




Terenul de joc
Acesta poate avea o lungime cuprinsa intre 90m si 120m iar latimea intre 45m si 90m. Portile se afla la mijiocul liniilor din fund si au o lungime de 7,52 m si o inaltime de 2,44 m.
in fata fiecarei porti se afla o suprafata a terenului, denumita suprafata de pedeapsa (popular, "careul de 16m" sau "careul"). Aceasta suprafata este formata din: linia de poarta; 2 linii, ce pornesc de pe linia de poarta (la 16,5m distanta de bara portii) si inainteaza 16,5m in interiorul terenului; linia ce uneste ce le 2 linii anterior explicate. Aceasta suprafata indeplineste mai multe functii. Cea mai importanta este aceea de a delimita locul pina la care portarul poate juca mingea cu mina.
Deasemenea, un eventual fault al unui aparator asupra unui atacant advers in aceasta suprafata se va penaliza, de obicei, cu o lovitura libera directa, cunoscuta sub numele de lovitura de pedeapsa (penalty).
Mingea de joc este de forma sferica, cu un invelis din piele sau din alt material; care sa nu constituie un pericol pentru jucator. Ea va avea o circum ferinta de 68-71 cm si va cantari intre 396 gr si 453 gr.

Oficiali
Un joc este condus de un arbitru. Acesta detine "intreaga autoritate de a pune in aplicare REGULAMENTUL JOCULUI DE FOTBAL, in concordanta cu meciul la care a fost delegat" iar deciziile sale sunt finale si indiscutabile. Arbitrul este ajutat de 2 arbitri asistenti (popular denumiti tusieri). in jocurile disputate la cel mai inalt nivel exista si un al patrulea oficial. Acesta il poate inlocui pe arbitru in cazul in care acesta se afla in imposibilitatea de a mai conduce meciul.

 
Timpul
Un meci obisnuit de fotbal este alcatuit din 2 perioade de timp (reprize) de cite 45 de minute fiecare. Pauza dintre ele este de obicei de 15 minute.

 Prelungirile
Arbitrul este cel care cronometreaza meciul. El trebuie sa aproximeze cit timp se pierde cu schimbarile, cu asistenta medicala oferita jucatorilor accidentati, cu avertizarea si eliminarea jucatorilor, cu tragerile de timp, etc. Cind exista astfel de evenimente, arbitrul hotaraste prelungirea reprizei; durata cu care se prelungeste ramine la latitudinea arbitrului si doar el stabileste cind fluiera incheierea reprizei. Nu exista alti oficiali care sa cronometreze meciul, desi arbitri asistenti pot purta ceasuri, iar la nevoie il pot ajuta pe "central". in meciurile la care exista si arbitru de rezerva, acesta este instiintat de arbitru cu cite minute se va prelungi meciul, iar el indica jucatorilor si spectatorilor numarul de minute, ridicind o tabela pe care sta scris acest numar.

 
Reprizele de prelungiri si loviturile de departajare
in unele competitii, daca meciul se incheie la egalitate, se joaca inca 2 reprize de prelungiri, de cite 15 minute fiecare. Daca si dupa acestea scorul ramine egal, se executa lovituri de departajare (lovituri de la 11m) pentru a se stabili echipa invingatoare. Golurile inscrise din aceste penalty-uri nu se iau in considerare la rezultatul final.

In competitiile in care se joaca doua manse (fiecare tur presupune ca echipele sa joace 2 meciuri intre ele) se poate utiliza asa-numita regula a golului marcat in deplasare in cazul in care echipele se afla la egalitate pe totalul celor doua manse. in cazul in care echipele sunt egale si la numarul de goluri marcate in deplasare, exista 2 variante: ori se trece la executarea loviturilor de departajare, ori meciurile se considera incheiate la egalitate si se disputa un nou meci (rejucare).

 
Golul de aur si golul de argint
La sfirsitul anilor '90, IFAB a experimentat diferite metode de a evita stabilirea echipei invingatoare prin executarea loviturilor de departajare. Acest mod de a pierde un meci este foarte neplacut pentru orice club.

Metodele au constat in incheierea jocului in prelungiri, mai devreme de cele 30 de minute obisnuite. Fie cind se marcheaza primul gol (gol de aur), fie la sfirsitul primei reprize de prelungiri, in cazul in care una dintre echipe are in acel moment avantaj pe tabela de scor (gol de argint). Aceste experimente au fost retrase destul de repede.

Golul de aur a fost folosit la Campionatul Mondial din 2002 (Coreea de Sud-Japonia), iar golul de argint la Campionatul European din 2004 (Portugalia).

 
Faultul si comportamentul nesportiv
Faultul se produce in momentul in care un jucator comite o fapta nesportiva citata de Regulamentul de fotbal, in timp ce mingea se afla in joc. Ele se regasesc in Legea 12. Faptele mai grave, cum sunt hentul (jucarea mingii cu mina), tragerea unui adversar, impingerea unui adversar, etc., se pedepsesc cu lovitura libera directa sau lovitura de la 11(daca "infractiunea" se produce in careul de 16m). Celelalte se pedepsesc cu lovitura libera indirecta.

Comportamentul nesportiv poate aparea oricind, atit la jucatorii aflati pe gazon, cit si la rezerve. Faptele ce conduc la un astfel de comportament sunt considerate a fi impotriva spiritului jocului si se pedepsesc cu cartonas galben sau cu cartonas rosu (eliminare).

In ultimul timp, in fotbalul profesionist a aparut o noua problema: simularea. Aceasta consta in caderea unui jucator cu scopul de a obtine o lovitura libera (eventual un penalty), chiar daca nu a existat in prealabil contact intre el si jucatorul advers (presupus ca ar fi faultat). Fiind un gest greu de sesizat de arbitri, simularea este acum considerata "gest nesportiv" si este sanctionata cu cartonas galben.

 
Avantajul
Avantajul presupune ca arbitrul sa permita continuarea jocului (sa nu-l opreasca) chiar daca la un moment dat se produce o "infractiune" impotriva unei echipe. Acest lucru se intimpla doar daca acea echipa poate beneficia de nesanctionarea greselii adversarului. Daca nu se profita de avantajul lasat, arbitrul poate reveni asupra deciziei si poate intoarce faza la momentul initial, acordind lovitura libera. Timpul scurs intre acordarea avantajului si revenirea la faza premergatoare nu poate depasi 4-5 secunde.

Chiar daca se utilizeaza aceasta clauza a avantajului, la prima intrerupere a jocului, arbitrul poate sanctiona (daca este necesar) jucatorul ce a comis faultul (gestul nesportiv).

 
Ofsaidul
Legea ofsaidului limiteaza posibilitatea atacantilor de a se pozitiona atit in fata mingii (mai aproape de linia portii), cit si in fata penultimului jucator advers. Adesea se spune ca aceasta regula a fost creata pentru a evita ca jucatorii sa astepte mingea intr-un singur loc, cit mai aproape de poarta adversa (popular vorbind, "sa stea la pomana"). Dar in realitate, legea este similara celei din rugby. Detaliile si aplicarea acestei legi sunt complexe si de multe ori ea naste controverse.

 
Vocabular
Bec(engl., beak) - fundas in jocul de fotbal.
Beton - denumirea unui sistem de aparare folosit in jocul de fotbal, care consta din aglomerarea zonei proprii a terenului cu cat mai multi  jucatori de camp, indiferent de postul pe care acestia il ocupa in echipa.
Corner(engl., corner = colt) - lovitura libera directa executata din coltul terenului de joc de catre un jucator al echipel care ataca, deoarece  mingea iesita in afara terenului, depasind linia de fund, a fost atinsa ultima oara de un jucator al echipei aflate in aparare.
Goal-keeper(engl.) - portarul, in jocul de fotbal.
Hat-trick(engl.) - expresie folosita in situatia cand intr-un meci de fotbal un jucator reuseste inscrierea a trei goluri.
Heading(engl.) - lovirea mingii cu capul, in jocul de fotbal.
Hent(engl, «hand - mana) - cand un jucator, exceptie facand portarul, atinge mingea cu mana, in spatiul si in timpul jocului.
Inter - post in linia de atac al unei echipe de fotbal, handbal s.a.
Libero - jucatorul care isi extinde activitatea in latul terenului, in spatele liniei de fundasi. fiind prezent acolo unde faza de joc necesita  interventia lui.
Offside(engl., se citeste ofsaid) - situatia unuia sau a mai multor jucatori aflati rnai aproape de poarta adversa decat ultimul jucator al  acestei echipe. Se sanctioneaza cu o lovitura libera indirecta in favoarea echipei aflate in aparare.
Out(engl., se citeste aut - afara) - minge iesita in afara terenului de joc.
Penalti(engl. «penalty» = pedeapsa) - lovitura de pedeapsa executata de la 11 m de linia portii.
UEFA - Uniunea Europeana de Fotbal - Asociatie, forul care coordoneaza activitatea internationala de fotbal pe plan european.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu